Water Content and pH Value of Lamb Marinated Using Moringa Leaves
Keywords:
Lamb meat, Moringa leaves, water content, pH valueAbstract
The aim of this research was to determine the effect of adding moringa leaves (Moringa oleifra) on the nutritional value of lamb nuggets. Moringa leaves (Moringa oleifra) are a tropical plant that is easy to grow in tropical areas such as North Sumatra. This plant contains anticancer and antioxidants which can be used as a natural ingredient that can maintain and improve the quality of lamb nuggets. In this research, Moringa leaves and lamb meat were processed into nuggets. This research used an experimental method with a completely randomized design with 4 treatments and 4 replications. The results showed that giving Moringa leaves to make nuggets had a significant effect (P<0.05) on the water content and pH value.
References
Zakaria, Nursalim, & A. Tamrin. 2016. Pengaruh Penambahan Tepung Daun Kelor Terhadap Daya Terima Dan Kadar Protein Mie Basah. Media Gizi Pangan. 21(1): 73–78.
Gopalakrishnan, L., K. Doriya, & D. S. Kumar. 2016. Moringa Oleifera: A Review on Nutritive Importance and Its Medicinal Application. Food Science and Human Wellness. 5: 49–56.
El-moursi, Abdalla, I. M. Talaat, & M. A. Bekheta. 2012. Physiological Response of Moringa Oliefera to Stigmasterol and Chelated Zinc. Nusantara Bioscience. 4(3): 118–123.
Soputan, J. E. M. 2004. Dendeng Sapi Sebagai Alternatif Pengawetan Daging . Makalah Pribadi Pengantar ke Falsafah . Institude Pertanian Bogor, Bogor.
Soeparno. 2005. Ilmu dan Teknologi Daging. Gadjah Madad University Press, Yogyakarta.
BSN. 2014. Syarat Mutu NuggetkAyam. Departemen Perindustrian dan Pangan. Jakarta.
Wibowo, S. 2001. Budidaya Bawang, Bawang Putih, Bawang Merah, Bawang Bombay. Jakarta: PT. Penebar Swadaya.
Aswar. 2005. Pembuatan Fish Nugget dari Ikan Nila Merah (Oreochromis Sp.). Skripsi. Teknologi Hasil Perikanan. Fakultas Perikanan. Bogor: Institut Pertanian Bogor.
Elingosa, T. 1994. Pembuatan Fish Nugget dari Ikan Tenggiri. Skripsi. Jurusan Teknologi Pangan dan Gizi. Fakultas Teknologi Pertanian, IPB. Bogor.
Elingosa, T. 1994. Pembuatan Fish Nugget dari Ikan Tenggiri. Skripsi. Jurusan Teknologi Pangan dan Gizi. Fakultas Teknologi Pertanian, IPB. Bogor.
Elingosa, T. 1994. Pembuatan Fish Nugget dari Ikan Tenggiri. Skripsi. Jurusan Teknologi Pangan dan Gizi. Fakultas Teknologi Pertanian, IPB. Bogor.
Asmaq, N., K. Warsito, S. N. Matondang dan A. Suhut. 2023. Training on Making Lamb Meat Nuggets with the Addition of Moringa Leaves (Moringa Leifra). East Asian Journal of Multidisciplinary Research (EAJMR)Vol.2, No.12, 2023: 5175-5184.
Asmaq, N., F. Wibowo dan M. Rinaldi. (2023). Kualitas Daging Domba dengan Pemanfaatan Tanaman Endemik. Medan: Tahta Media Group.
Nurwantoro, V., P. Bintoro, A. M. Legowo, A. Purnomoadi, L. D. Ambara, A. Prokoso, dan S. Mulyani. (2012). Nilai pH, Kadar Air dan Total Escherichia coli Daging Sapi yang dimarinasi Dalam Jus Bawang Putih. Jurnal Aplikasi Teknologi Pangan. 1(2), hal: 20-22.
Fuad, A. M. 2015. Karakteristil fisik daging sapi bali pascarigor yang dimarinasi theobromine pada level dan lama marinasi yang berbeda. Skripsi. Universitas Hasanuddin. Makassar.
Haikal, M.T., L. Suryaningsih dan E. Wulandari. (2021). Pengaruh Pemberian Ekstrak Jambu Biji (Psidium guajava) terhadap Daya Ikat Air, Susut Masak, Keempukan dan pH Daging Ayam Petelur Afkir. Jurnal Teknologi Hasil Peternakan, 2 (2), hal: 75-81.
Triyono, A. (2010). Mempelajari Pengaruh Penambahan Beberapa Asam pada Proses Isolasi Protein Terhadap Tepung Protein Isolat Kacang Hijau (Phaseolus radiatus L.). Seminar Rekayasa Kimia dan Proses.
Siagian, A. (2002). Mikroba Patogen pada Makanan da Sumber Pencemarannya. Fakultas Kesehatan Masyarakat. USU. http://www.lbrary.usu.ac.id. Diakses pada tanggal 01 Maret 2023.
Dina, D. Soetrisno, E. Warnoto. (2017) Pengaruh Perendaman Daging Sapi dengan Ekstrak Bunga Kecombrang (Etlingera elatior) terhadap Susut Masak, pH dan Organoleptik (Bau, WEarna, Tekstur). Jurnal Sains Peternakan Indonesia, 12(2), Hal: 209-220.
Dartina. (2017). Karakterisasi Fisik dan Aktivitas Antioksidan Ekstrak Kayu Secang pada Bakso Daging Sapi selama Penyimpanan. Fakultas Peternakan (Published).
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Nur Asmaq; Kabul Warsito, Anisa Hafsari Pasaribu
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.